Πριν ξεκινήσουμε για ένα ταξίδι κάνουμε ένα τυπικό έλεγχο του αυτοκινήτου. Κοιτάμε λοιπόν :
1. Τα ελαστικά να έχουν σωστή πίεση να μην έχουν σχισίματα, εξογκώματα, το βάθος πέλματος να είναι τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά και να μην είναι καμένα από τον καιρό, ελέγχουμε και τον εφεδρικό τροχό.
2. Οι καθρέφτες μας να είναι καθαροί και σωστά ρυθμισμένοι.
3. Οι γυάλινες επιφάνειες να είναι καθαρές.
4. Τα φώτα μας να ανάβουν σε όλες τις θέσεις και να είναι σωστά ρυθμισμένα.
5. Κάνουμε έλεγχο στο χώρο της μηχανής α) στο λάδι του κινητήρα β) στο αντιψυκτικό υγρό γ) στα υγρά φρένων δ) στην μπαταρία ε) στο υγρό για τον καθαρισμό των τζαμιών και στους υαλοκαθαριστήρες.
6. Ελέγχουμε να έχουμε μαζί μας την άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τα τέλη κυκλοφορίας, το δελτίο τεχνικού ελέγχου και την κάρτα καυσαερίων.
7. Ελέγχουμε στο φαρμακείο μας τα φάρμακα να μην είναι ληγμένα, κοιτάμε τον πυροσβεστήρα να είναι σε ισχύ, δεν ξεχνάμε το τρίγωνο και το χειμώνα τις αντιολισθητικές αλυσίδες.
8. Στοιβάζουμε σωστά τις αποσκευές μας και κατά προτίμηση στο χώρο αποσκευών πορτμπαγκάζ και όχι μέσα στην καμπίνα.
9. Έχουμε προετοιμάσει από πριν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε έχοντας σημειώσει που να κάνουμε στάση για ξεκούραση για φαγητό για ύπνο κ.λπ. και αφού και εμείς οι ίδιοι είμαστε έτοιμοι δηλαδή σε καλή φυσική κατάσταση μετά από αρκετό ύπνο ξεκινάμε για το ταξίδι μας.
10. Δεν ξεπερνάμε τα όρια ταχύτητας, ελαττώνουμε πριν τις στροφές και αυξάνουμε την ταχύτητα πάλι στην ευθεία (δηλαδή όταν χάνω το δρόμο μου μειώνω την ταχύτητά μου και όταν ξαναβλέπω το δρόμο μου αναπτύσσω ταχύτητα) δεν οδηγώ ποτέ μου στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
11. Όταν οδηγούμε φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας όπως και όλοι οι συνεπιβάτες μας, τα παιδία κάθονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, στο κατάλληλο για την ηλικία τους καθισματάκι, τηρούμε τον Κ.Ο.Κ., δεν καταναλώνουμε αλκοόλ, δεν τρώμε μεγάλα γεύματα, κάνουμε στάσεις για να ξεκουραζόμαστε κάθε 2 ώρες, δεν μιλάμε στο κινητό και γενικά την προσοχή μας την έχουμε στην οδήγηση.
12. Αν είμαστε αδιάθετη και παίρνουμε φάρμακα ρωτάμε τον γιατρό μας εάν μπορούμε να οδηγήσουμε υπό την επήρεια τους.
13. Αν ταξιδεύουμε βράδυ η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγαλύτερη γιατί η ορατότητα είναι περιορισμένη και αντιλαμβανόμαστε δυσκολότερα το χώρο και τι υπάρχει σε αυτόν.
14. Όταν βρέχει οδηγούμε με χαμηλότερη ταχύτητα, κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα γιατί λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος η απόσταση πέδησης μεγαλώνει, επίσης όλες μας οι κινήσεις είναι πιο ήπιες πιο απαλές.
15. Όταν έχει χιόνι επιταχύνουμε σταδιακά, οδηγούμε σε χαμηλές στροφές και αλλάζουμε ταχύτητες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κατεβάζουμε δεύτερη ταχύτητα για να μειώσουμε το γλίστρημα των ελαστικών μας, κρατάμε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Όλες μας οι κινήσεις με το γκάζι, το φρένο, το συμπλέκτη, το τιμόνι, πρέπει να γίνονται ηπιότερα. Αν το αυτοκίνητο γλιστρήσει στρίβουμε το τιμόνι μας προς την .πλευρά που μας φεύγει το αμάξι, δηλαδή αν το πίσω μέρος του αυτοκινήτου μας φεύγει προς τα δεξιά στρίβουμε το τιμόνι μας δεξιά. Έχουμε πάντα μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες για να τις χρησιμοποιήσουμε εάν είναι αναγκαίο. Δεν μπαίνουμε σε χιονισμένους δρόμους εάν δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Η οικολογική οδήγηση μας προσφέρει : ασφάλεια, οικονομία και καθαρότερο περιβάλλον.
Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να:
1. Αλλάξετε σχέση μετάδοσης (ταχύτητα) στις 2000 με 2500 στροφές.
2. Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Αποφύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων.
3. Προβλέψτε τις συνθήκες κυκλοφορίας. Όταν οδηγείτε, παρατηρείτε όσο πιο μακριά μπροστά μπορείτε ώστε να είστε σε θέση να προβλέπετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργείτε κατάλληλα και έγκαιρα.
4. Επιβραδύνετε ομαλά. Να σταματάτε επιβραδύνοντας ομαλά όταν πλησιάζει σε φωτεινό σηματοδότη, αφήνοντας το γκάζι, πατώντας ομαλά το φρένο και με επιλεγμένη μία υψηλή σχέση μετάδοσης.
5. Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (περισσότερο από 1 λεπτό).
6. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Η σωστή πίεση ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική ασφάλεια. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.
7. Κάνετε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος και ιδιαιτέρως των ελαστικών.
8. Αποφύγετε την μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα (αεροτομές, σχάρες, μπα γκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
9. Αποφύγετε τα άσκοπα ανοίγματα των παραθύρων και την τοποθέτηση αεροτομών.
10.Κάνετε συνετή χρήση του κλιματισμού. Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μην ρυθμίζεται κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου.
11.Στις ανηφόρες να κινείστε με τη μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης και χρησιμοποιήστε σχεδόν όλο το γκάζι, στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να χρησιμοποιείτε το γκάζι.
12.Οδήγηση σε στροφές: Επιβραδύνεται ομαλά πριν από τη στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη.
1. Αν συμβεί οδικό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο επήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται:
α) Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος και, αν δεν μπορεί, να ειδοποιήσει για το ατύχημα την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
γ) Να δώσει τα στοιχείο της ταυτότητός του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημά του πληροφορία, αν οι εμπλακέντες στο ατύχημα ζητήσουν αυτά. Σε περίπτωση υλικών ζημιών, αν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών τα εμπλακέντα στο ατύχημα πρόσωπα υποχρεούνται, μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες, να του δώσουν τις πιο πάνω πληροφορίες κατά τον καταλληλότερο τρόπο ή δια του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο φροντίζει για την ενημέρωση του ζημιωθέντα.
2. Αν από το οδικό τροχαίο επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα, υποχρεούται επιπλέον:
α) Να δώσει την αναγκαία βοή8εια και συμπαράσταση στους παθόντες.
β) Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξή της, εκτός αν είναι αναγκαία η απομάκρυνσή του για την ειδοποίηση της Αστυνομίας ή για την περίθαλψή των τραυματιών ή του ίδιου. Και στην περίπτωση αυτήν ο οδηγός υποχρεούται να αναγγείλει το ατύχημα στην Αστυνομική Αρχή το ταχύτερο δυνατόν.
γ) Να αποτρέψει οποιαδήποτε μεταβολή στον τόπο του ατυχήματος η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει το έργο της Αστυνομίας με εξαίρεση τις ενέργειές του εκείνες οι οποίες αποβλέπουν στην αποκατάσταση της τυχόν διακοπείσας κυκλοφορίας.